Sasnak körme között

April 11, 2019

PASSUTH LÁSZLÓ - Sasnak körme között

Letölteni Sasnak körme között könyv ingyen pdf, epub, mobi, rtf és fb2

“Mintha búvópatak lenne a lélek mélyén gyűrűző gondolat, úgy tör fel egyszerre Absolon ajkán:
- Nagyságod tudja-e, miért védjük Munkácsot? Ilona egy percre lehunyja szemét. Mintha kémlelné a szemben ülő arcát… a tompa, színtelen hang, a furcsa, gyanakvó kérdés majdnem úgy hat, mint valami kihívás. Mintha fenyegetés is bujkálna benne.- Mondhatnám: nem gondolkozom. Amit jó uram rám bízott, amit őnagysága parancsolt: úgy legyen. Ezt kegyelmed is így mondta, Dániel uram.”

“De én hozzáteszek valamit, a magam egyszerű asszonyi szavával. Miklós bátyám szoktatott arra, hogy olvassak históriát, a mi magyar őseink szép történeteit, de régieket, külországbélieket is. Kegyelmetek mind tudják, hogy nem mindig annak emléke marad meg, amit úgy neveznek: diadal! Kiemlegeti széles ez országban csodálattal Montecuccolit, mert megnyerte a szentgotthárdi csatát? S kinek ajkán ne lenne… megbocsássanak, hogy őt veti fel elmém - szigetvári Miklós ősöm, akit a vára füstben és romban maga alá temetett. S mégis az ő emléke marad meg, szájról szájra mondják róla a krónikás énekeket. Pedig kegyelmetek is tudják, végül is, ha nem is Szolimán, de a serege bevette a várat. Dédősöm vala, hiúság lenne, ha azt merészelném mondani: követem példáját. De valahogyan mégiscsak megerősít. Legalább ahhoz, hogy elmondjam békességben kegyelmeteknek: én nem adom a várat!”

Sasnak körme között

Könyv adatok
Cím: Sasnak körme között

Szerző: PASSUTH LÁSZLÓ

Kiadó: Athenaeum Kiadó

Oldalszám: 581 oldal
Megjelenés: 2006. január 01.
Kötés: Cérnafűzött, keménytáblás
ISBN: 9639615307

Olvasni online Sasnak körme között könyv ingyen

(1900–1979)

Budapesten született, de kora ifjúsága éveit Kolozsváron töltötte,amelynek szelleme, kultúrája és történelmi hagyományai meghatározták emberi és írói pályája alakulását.

1920-ban került Budapestre, ahol 1950-ig banktisztviselőként dolgozott, azután pedig az Országos Fordító Iroda szakfordítója lett. Írói pályáját történelmi tanulmányokkal, kulturális laptudósításokkal kezdte a 20-as évek közepén, írásai a Nyugat, a Szép Szó, a Magyar Szemle, a Jelenkor és a Válasz hasábjain jelentek meg. Első nagy sikerű regénye az Esőisten siratja Mexikót (új kiadás: 2005). Az egyetemes történelmi témát feldolgozó művek közül népszerű A Bíborbanszületett (új kiadás: 2005) és a Ravennában temették Rómát (új kiadás: 2007) is. A magyar történelem felidézését a Zrínyi Ilonáról szóló Sasnak körme között (újkiadás: 2006) indítja meg. Báthory Istvánról fest portrét a Négy szél Erdélyben (új kiadás: 2007), II. Endrét és a korai reneszánszot idézi fel a Hétszer vágott mező (új kiadás: 2008), a Tört királytükör pedig Luxemburgi Zsigmond világába kalauzolja el az olvasót (új kiadás: 2008).

Az Athenaeum Kiadónál megjelent művei:
Esőisten siratja Mexikót (2005),
A Bíborbanszületett (2005),
Sasnak körme között (2006),
Négy szél Erdélyben (2007),
Tört királytükör (2008),
Hétszer vágott mező I-II. (2008),
Sárkányfog (2009)

A szerző kiadónál megjelent művei:
Esőisten siratja MexikótA BíborbanszületettTört királytükörSárkányfogSasnak körme közöttHétszer vágott mező I-II.Négy szél ErdélybenRavennában temették RómátMedúzafej

comments powered by Disqus