Tört királytükör

April 11, 2019

PASSUTH LÁSZLÓ - Tört királytükör

Letölteni Tört királytükör könyv ingyen pdf, epub, mobi, rtf és fb2

A XIV. század végén, az Anjou-ház férfiágának megszakadásával a Magyar Királyságra ismét zűrzavaros időszak köszöntött. Miközben ellenkirály lépett fel, és bárói csoportok fordultak a törvényes uralkodó ellen, Európában folyt a százéves háború, Bizáncot és a Balkánt pedig elárasztotta a török.

A crécy csatában elhunyt Vak János cseh király unokája, a Prágán kéznyomát örökre otthagyó IV. Károly német-római császár fia, Luxemburgi Zsigmond Nagy Lajos lányával kötött házassága révén került a magyar trónra. Öt évtizedet átívelő uralkodás után, magyar és cseh királyként, német-római császárként hunyt el. Kifogyhatatlan energia hajtotta: keresztes hadjáratot szervezett a török ellen, célul tűzte ki a nyugati egyházszakadás megszüntetését, a konstanzi zsinat érdekében országokat szelt át, megpróbált közvetíteni az angolok és franciák között a százéves háborúban, az uralkodása alatt lángra lobbanó huszita mozgalmat ügyes politikával elfojtotta - bár a huszita csoportokkal még utódainak is meggyűlt a baja - élete vége felé pedig eljutott Rómába, hogy ott koronázzák császárrá.A Tört királytükör a késő középkor egyik jelentős uralkodójának fáradhatatlan, országhatárokon messze átnyúló diplomáciai munkával jellemezhető életét követi végig.

Tört királytükör

Könyv adatok
Cím: Tört királytükör

Szerző: PASSUTH LÁSZLÓ

Kiadó: Athenaeum Kiadó

Oldalszám: 678 oldal
Megjelenés: 2008. november 05.
Kötés: Cérnafűzött, keménytáblás
ISBN: 9789639797765
Méret: 183 mm x 124 mm x 60 mm

Olvasni online Tört királytükör könyv ingyen

(1900–1979)

Budapesten született, de kora ifjúsága éveit Kolozsváron töltötte,amelynek szelleme, kultúrája és történelmi hagyományai meghatározták emberi és írói pályája alakulását.

1920-ban került Budapestre, ahol 1950-ig banktisztviselőként dolgozott, azután pedig az Országos Fordító Iroda szakfordítója lett. Írói pályáját történelmi tanulmányokkal, kulturális laptudósításokkal kezdte a 20-as évek közepén, írásai a Nyugat, a Szép Szó, a Magyar Szemle, a Jelenkor és a Válasz hasábjain jelentek meg. Első nagy sikerű regénye az Esőisten siratja Mexikót (új kiadás: 2005). Az egyetemes történelmi témát feldolgozó művek közül népszerű A Bíborbanszületett (új kiadás: 2005) és a Ravennában temették Rómát (új kiadás: 2007) is. A magyar történelem felidézését a Zrínyi Ilonáról szóló Sasnak körme között (újkiadás: 2006) indítja meg. Báthory Istvánról fest portrét a Négy szél Erdélyben (új kiadás: 2007), II. Endrét és a korai reneszánszot idézi fel a Hétszer vágott mező (új kiadás: 2008), a Tört királytükör pedig Luxemburgi Zsigmond világába kalauzolja el az olvasót (új kiadás: 2008).

Az Athenaeum Kiadónál megjelent művei:
Esőisten siratja Mexikót (2005),
A Bíborbanszületett (2005),
Sasnak körme között (2006),
Négy szél Erdélyben (2007),
Tört királytükör (2008),
Hétszer vágott mező I-II. (2008),
Sárkányfog (2009)

A szerző kiadónál megjelent művei:
Esőisten siratja MexikótA BíborbanszületettTört királytükörSárkányfogSasnak körme közöttHétszer vágott mező I-II.Négy szél ErdélybenRavennában temették RómátMedúzafej
comments powered by Disqus