Hayek és Popper a racionalitásról, az ökönomizmusról és a demokráciáról

April 11, 2019

Mark Amadeus Notturno - Hayek és Popper a racionalitásról, az ökönomizmusról és a demokráciáról

Letölteni Hayek és Popper a racionalitásról, az ökönomizmusról és a demokráciáról könyv ingyen pdf, epub, mobi, rtf és fb2

Friedrich von Hayek és Karl Popper a 20. század legnagyobb gondolkodói közé tartoznak, akik síkra szálltak a szabadság és a nyitott társadalom mellett. Közeli barátok is voltak, és gyakran még azok is, akik pedig jól ismerik az írásaikat, úgy gondolják, hogy filozófiai, politikai és közgazdasági nézeteik többé-kevésbé megegyeznek.
A szerző azonban azt állítja, hogy Hayek és Popper nézetei között alapvető különbségek vannak a racionalitás, az ökonomizmus és a demokrácia vonatkozásában. Ezek a különbségek és az eltérő mód, ahogyan Hayek és Popper érvel ezek mellett, a politikai gondolkodás lényegét érintik, és mind a mai napig jelentős mértékben befolyásolják a politikai közbeszédet. A könyv azt igyekszik bizonyítani, hogy Hayek és ­Popper másként vélekedett arról, hogy jól szolgálják-e, és milyen mértékben szolgálják jól a társadalmat a tudatos kormányzati beavatkozások; hogy a demokráciához hozzá tartozik-e, és milyen mértékben tartozik hozzá a többség uralma; s ami a legfontosabb, hogy a szabadságot önmagáért értékeljük, vagy csupán a nagyobb jólét és gazdagság elérésének az eszközeként. A szerző azt állítja, hogy Popperrel ellentétben Hayek hajlandó lett volna elfogadni a szocializmust - ami nézetei szerint logikailag a totalitarizmushoz vezet -, ha a szocializmusról be lehetne bizonyítani, hogy legalább annyira hatékony és termelékeny, mint a piac; hogy ­Hayeknek a szabadságról alkotott felfogása ugyanabban az ökonomizmusban gyökerezik, mint amit Popper Marx esetében bírált; és hogy a választási rendszer átalakítására tett javaslatai a demokráciát olyasmivé változtatnák, amit Popper zsarnokságnak tekintene. A szerző szerint a napjaink politikai és szakpolitikai vitái terén tapasztalható növekvő megosztottság ezekkel a racionalitás, az ökonomizmus és a demokrácia megítélése terén fennálló különbségekkel magyarázható, és Hayek ezzel kapcsolatos nézetei nem csupán alapvetően ellentétesek Popperéivel, de talán még magának a nyitott társadalomnak a koncepciójával is, és hogy a szabadság hívei számára Popper nézetei határozottan előnyben részesítendők.

MARK AMADEUS NOTTURNO az Interactivity Foundation kutatója és számos közpolitikai témával foglalkozó projekt vezetője. Barátja és munkatársa volt Sir Karl Poppernek, és több mint 20 országban oktatta Popper filozófiáját. Korábban megjelent könyveinek egyike az On Popper and ­Science and the Open Society.

Hayek és Popper a racionalitásról, az ökönomizmusról és a demokráciáról

Könyv adatok
Cím: Hayek és Popper a racionalitásról, az ökönomizmusról és a demokráciáról

Szerző: Mark Amadeus Notturno

Kiadó: Napvilág Kiadó

Oldalszám: 260 oldal
Megjelenés: 2019. február 28.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789633384381

Olvasni online Hayek és Popper a racionalitásról, az ökönomizmusról és a demokráciáról könyv ingyen

comments powered by Disqus